Rolnictwo plantacyjne

Czym jest rolnictwo plantacyjne i gdzie występuje?

Uprawa w rolnictwie plantacyjnym

Rolnictwo plantacyjne to nazwa nadana każdemu gospodarstwu rolnemu, które zajmuje się produkcją na dużą skalę towarów podstawowych i upraw typowych dla regionów tropikalnych lub subtropikalnych. Produkty uprawiane w tego typu rolnictwie przeznaczone są głównie na eksport, zaopatrując rynki międzynarodowe.

Co to jest rolnictwo plantacyjne?

Jest to model praktyki rolniczej, w którym duże obszary ziemi są uprawiane przy użyciu tego samego gatunku. Charakteryzuje się wykorzystaniem maszyn i nowoczesnych technik uprawy, które wykorzystują postęp technologiczny w celu optymalizacji produkcji. Jest to praktyka bardzo dochodowa, dlatego też została rozwinięta na całym świecie.

Geneza rolnictwa plantacyjnego

Ten sposób uprawy osiągnął swój szczyt w XIX wieku wraz z rewolucją przemysłową. Fakt ten przyspieszył modernizację rolnictwa, ponieważ wykorzystani postęp technologiczny, który doprowadził do mechanizacji siewu i zbioru.

rolnictwo plantacyjne z lotu ptaka
Ujęcie uprawy w Finlandii typowej dla rolnictwa plantacyjnego z lotu ptaka

Obecnie jest to działalność finansowana przez wielkie międzynarodowe koncerny, które inwestują w produkcję monokultur, uprawianych na określonych obszarach i cieszących się dużym popytem na rynku międzynarodowym w celach konsumpcyjnych lub w celu przetworzenia ich pochodnych. 

Cechy rolnictwa plantacyjnego są następujące

  • Stosowane są nowoczesne procesy siewu i zbioru (mechanizacja).
  • Osiągana jest maksymalna wydajności produkcji przy niższych kosztach finansowych.
  • Jest to rolnictwo wyspecjalizowane (monokultura).
  • Rolnictwo plantacyjne nastawione jest na zaopatrzenie rynków międzynarodowych, czyli jego cel jest wyraźnie komercyjny.
  • Zatrudniana jest duża ilość miejscowej siły roboczej, w zależności od warunków siewu.
  • Rolnictwo plantacyjne charakteryzuje się dużymi nakładami na komercjalizację produktów.

Zalety i wady rolnictwa plantacyjnego

Prowadzenie upraw jednogatunkowych jest zaletą dla plantatorów, którzy mogą korzystać z tych samych technik i metod produkcji stosowanych na dużą skalę, co pozwala im na wypracowanie większej kontroli nad plantacją. Jest to uprawa, w której stosuje się te same techniki sadzenia i zbioru na całej plantacji, co sprawia, że produkcja jest bardziej wydajna.

Jednak nie wszystko jest różowe. W dłuższej perspektywie może to być praktyka bardzo szkodliwa z ekologicznego punktu widzenia, ponieważ degraduje i eroduje warstwy gleby oraz przyczynia się do rozwoju coraz bardziej odpornych szkodników i chorób. Innym negatywnym czynnikiem tej praktyki jest stosowanie nieekologicznych nawozów i pestycydów, które mogą być wchłaniane przez żywność.

Rolnictwo plantacyjne gdzie występuje?

Istnieje historyczny związek zależności pomiędzy krajami stosującymi rolnictwo plantacyjne a międzynarodowymi korporacjami inwestującymi kapitał na ten cel. Wraz z nadejściem rewolucji przemysłowej globalna konkurencja gospodarcza gwałtownie wzrosła, dlatego niektóre kraje o skromnych zasobach gospodarczych przyjęły na siebie szczególną rolę produkcji żywności i surowców dla wielkich ośrodków przemysłowych.

Ta relacja zależności spowodowała, że wiele krajów rozwijających się znalazło alternatywę ekonomiczną w produkcji niektórych produktów przeznaczonych na eksport. Do tej kategorii należy zaliczyć produkcję na dużą skalę takich towarów, jak banany, kauczuk naturalny, cukier oraz napoje tropikalne, takie jak kawa, herbata i kakao.

Rośliny uprawiane w Afryce

Jest to kontynent, gdzie narodziła się ludzkość i praktyka rolnicza. Od niepamiętnych czasów na barkach po Tygrysie i Eufracie płynęła pszenica i jęczmień w miarę rozwoju handlu. Jest to obszar o wielkim potencjale ze względu na Afrykę Subsaharyjską bogatą w uprawy tropikalne. Główne rośliny uprawiane w Afryce w modelu rolnictwa plantacyjnego to:

  • Afrykańskie palmy olejowe.
  • Daktyle.
  • Drzewa oliwne.
  • Owies.
  • Pszenica.

Rośliny uprawiane w Ameryce Łacińskiej

W tej części świata rolnictwo miało swoje początki w cywilizacji Majów i Azteków, gdzie dominującymi uprawami były kukurydza, maniok i kakao. Szacuje się, że do roku 2050 Ameryka Łacińska umocni swoją pozycję głównego dostawcy żywności na świecie ze względu na bogactwo jej zasobów naturalnych. Wśród produktów eksportowych rolnictwa plantacyjnego w Ameryce Łacińskiej znajduje się:

  • Kawa.
  • Kakao.
  • Trzcina cukrowa.
  • Kukurydza.
  • Soja.
  • Sorgo.
  • Rośliny strączkowe.

Rośliny uprawiane w Indiach

Wraz z rozwojem gospodarki światowej, rolnictwo w Indiach stanowi dużą część PKB regionu i musiało dostosować się do przemian tego stulecia. Większość ludzi w Indiach zależy od rolnictwa jako źródła dochodu ekonomicznego. Duża liczba ludzi zaangażowanych w rolnictwo zapewnia siłę roboczą potrzebną do pielęgnowania dużych plantacji. Największy import z działalności rolnictwa plantacyjnego w Indiach stanowią:

  • Pszenica.
  • Ryż.
  • Cukier
  • Niektóre nasiona roślin oleistych.

 Rośliny uprawiane w Afryce w Azji Wschodniej i Środkowej

Rozległy kontynent azjatycki jest jednym z głównych dostawców produktów spożywczych na rynek międzynarodowy i charakteryzuje się dużą różnorodność produktów do komercjalizacji ze względu na zróżnicowanie klimatu, wilgotnych gleb i warunków atmosferycznych w poszczególnych regionach. Należy podkreślić, że jest to jeden z obszarów o największym rozwoju technologicznym i dużej ilości siły roboczej, które są niezbędnymi elementami rolnictwa plantacyjnego. Do głównych upraw należą:

  • Pszenica
  • Bawełna.
  • Soja
  • Słodki ziemniak
  • Rzepak
  • Ryż

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz inne, podobne artykuły

Zbliżenie na zarazę ziemniaków na pomidorach
Ogród Rolnictwo plantacyjne

Zaraza ziemniaczana na pomidorach: przyczyny, objawy i skuteczne metody zwalczania

Zaraza ziemniaczana na pomidorach to poważne zagrożenie dla upraw tych warzyw. Choroba ta może prowadzić do znacznych strat w plonach,
Mączniak prawdziwy na ogórkach
Ogród Rolnictwo ekologiczne Rolnictwo plantacyjne

Zwalczanie mączniaka prawdziwego i rzekomego: objawy, zapobieganie, skuteczne metody

Zwalczanie mączniaka prawdziwego i rzekomego jest kluczowe dla zachowania zdrowia roślin w ogrodzie czy uprawie. Mączniak, będący chorobą grzybową, może